Това каза министърът на правосъдието

Министърът на правосъдието вярва, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на Антикорупционната комисия. Това заяви Атанас Славов в студиото на "Здравей, България".

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Досега такъв орган не сме създавали. Служителите с разследващи функции са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в съдебната власт. Ние правим нещо различно – независим орган с разследващи функции”, обясни ресорният министър и допълни, че очаква това да даде резултат. „Създаваме достатъчно стимули в системата да имаме ефективно разследване и наказване на корупцията”, каза още той.

След фалстарта: Депутатите с втори опит за реформа на Антикорупционната комисия

Славов коментира и темата за правомощията на главния прокурор. Министерството не подкрепяло дългите мандати на тримата големи в правосъдието. Обсъжда се обаче вместо сегашния един мандат от 7 години, обвинител номер едно да може да бъде избиран за два от по 5 години. „Надявам се това предложение да не бъде подкрепено”, посочи Славов.

Членството на България в Шенген също беше засегнато от правосъдния министър. „Отпадането на механизма за сътрудничество и проверка е важно събитие, защото показва, че усилията, които полага мнозинството и управлението, имат смисъл”, категоричен е Атанас Славов. По думите му дебатът за Шенген в Австрия е вътрешнополитически и това много затруднява процеса. Министърът призова да не се отказваме от целта си и подчерта, че в рамките на няколко месеца страната ни може да бъде приета в Шенген.

Според Славов проблемът с пияните и дрогирани шофьори у нас не е само законодателен, а въпрос на дългосрочна промяна на културата. „Който е пил, не трябва да се качва в колата”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото.