Държавата ще трябва да плати над 1,3 милиарда долара

Кабинетът одобри закупуването на нови бойни машини "Страйкър". Предвижда се страната ни да закупи 198 брой от американската техника, уточниха за NOVA от военното министерство. Те ще са част от Сухопътните войски на българската армия, а държавата ще трябва да плати над 1,3 милиарда долара. Темата предизвика реакции сред политически сили.

Решението на кабинета идва, след като в началото на месеца щатският Държавен департамент одобри продажба на страната ни на 183 машини "Страйкър". Според министъра на отбраната, това е дълго чакана инвестиция за българската армия.

"Сухопътни войски са гръбнака на българската армия, това е основната ни бойна мощ, а те винаги оставаха на втори план през годините и много дълги години чакаха този проект. Ще направя необходимото за да може те сами да излязат пред медиите и пред НС и да обяснят колко е важен за тях", подчерта военният министър Тодор Тагарев. 

Кабинетът одобри пращането на бронетранспортьори за Украйна

По думите му сделката ще е и финансово изгодна. "Таванът, който е заложен от американска страна, както стана ясно, е 1,5 млрд. долара, това са парите без ДДС. Предложението, което внасяме, е около 1,37 милиарда долата. Може би и малко отгоре", допълни министърът. 

Очакванията са ако всичко върви по план първите бойни машини да дойдат у нас след две години.
"Надявам се до края на годината всичко това да бъде решено и говорим доставката да започне след 2 години и да бъде изпълнена в рамките на три години", заяви Тагарев. 

Последната дума обаче е на депутатите в Народното събрание. За сега политическите сили изглеждат разделени. Пред Нова председателят на комисията по отбрана приветства проекта на правителството.

„Трябва да видим какво всъщност е включено в този пакет, колко машини, ще бъдат ли включени боеприпаси. Доколкото знаем от искането на българската страна трябва да има включени боеприпаси и допълнителни оборудвания. Закупуването на тези бойни машини за една бригада, няколко бойни групи всъщност в една бригада-  и това ще им даде съвсем нови способности”, посочи Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС.

Контрера: МВР да дари 10 БТР-а на Столичната община

Част от опозицията обаче критикува решението на кабинета Денков.

„Това е корупционна сделка за милиарди. Още повече в момента в България се изгражда завод в Бургас на български предприемач, който ще може да произвежда тези машини тук и те ще бъдат български. Това решение всъщност обслужва американските интереси. Истината е, че това правителство източва държавния бюджет в полза на американския бюджет”, категоричен е лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов.

Останалите парламентарни групи се въздържаха от коментар. Очаква се следващата седмица предложението за закупване на американската бронирана техника да влезе за обсъждане в ресорната комисия в парламента. А надеждите на министъра на отбраната са депутатите да гласуват проекта преди ваканцията си през октомври.