Въпреки диалога, блокадите на магистрала „Тракия” и на Прохода на републиката продължават

На 36 час от началото на протеста на енергетиците, ресорният министър Румен Радев отиде при протестиращите. Въпреки диалога, блокадите на магистрала „Тракия” и на Прохода на републиката продължават. Протестиращите на място обясниха, че няма да отидат на утрешната среща в Министерския съвет.

На този фон, министърът на енергетиката се изправи срещу недоволните и започна разговор през мантинелата на магистралата. Преговорите продължиха близо три часа, след което Радев беше изпратен с викове „оставка”. Малко преди това той се срещна и с шефовете на „ТЕЦ Марица изток 2” и на „Мини Марица-изток”.

Министър Радев за протестите на енергетиците: Работни места не трябва да бъдат губени

Недоволството на множеството дойде от факта, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел, както и от думите на министъра, че тепърва ще се запознава с изплащането на 36 заплати на напускащите.

Недоволство възникна и от договорените вече 40% намаляване на въглеродните емисии. Радев каза, че тези проценти не са договорени от него. Множеството тук попита кой ги е договорил. Министърът отговори: „Кой?” – и преди имаше такъв въпрос, а „Кой” може би не е и сам”.

„Не трябва да се създават напрежения в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга. Всички хора, които са излезли на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента”, обясни Радев.

Министърът допълни, че идеята за създаване на държавно предприятие не трябва да ги притеснява. „В рамките на структурата на Българския енергиен холдинг да създадем този вид дейност, така че, действително, да обезпечи именно работата и дейността на мината, а не да е самоцелно и да се възприема като едно самоцелно трансфериране на активи. Още по-ясно да го кажа - не е била такава идеята и не съществува идея подобно дружество да изземва активи на мината и да ги преразпределя”, подчерта той.


„Разбира се, че мината не е вечна. Идва момент, в който започват и затихващи процеси. 2038 е съвсем обозрима година, която дори съвпада с полезния живот, който е на база 2043 година”, разясни директорът на „Мини Марица-изток” Илза Чинкова.

Ресорният министър сега щял да се запознае и с идеята за изплащането на 36 заплати на напускащите, защото до снощи бил в чужбина. Въпросът с оставката му пък не бил проблем. „Най-лесната част, повярвайте ми, е и решението, а не просто искането с оставка”, заяви той.

На срещата с блокиралите от часове магистрала „Тракия”, Радев призова: „Просто елате утре. Това ме е молбата, хора! Аз съм дошъл, защото ние сме от сектора. Ако обаче това е национален протест, дайте възможност да се развие с цялото правителство”.


„Не ни спасявайте, моля ви! Ние се уморихме от това спасение. Буквално ни сложихте примката на врата. Повече от това няма накъде. Това гражданско неподчинение ще продължи и няма да спре”, дадоха заявка протестиращите.

Засега синдикатите не са решили дали ще участват в разговорите. „Да се седне на масата, за да се направят някакви ходове, би било добре. Ако обаче да поставим хората пред свършен факт - ние го пратихме днес, а пък вие елате утре, то това е безсмислено”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Ситуацията на Прохода на републиката

Проходът на републиката също остана затворен втори ден. Това предизвика недоволството на шофьорите на тежкотоварни камиони, чийто път до обходни маршрути се увеличава значително. Служители на БЧК раздаваха храна и вода.

Вечерта обаче ситуацията в Гурково на Прохода на републиката е по-спокойна. Има обаче значително повече хора, които са се събрали. Засилено е и полицейското присъствие.

Клаксони на тежкотоварни автомобили озвучиха протеста в знак на недоволство, очаквайки падането на блокадата, което обаче няма да се случи.

„Какво да ви кажа? Нищо не мога да кажа. Това си е ваш, вътрешен проблем, който трябва, разбира се, да разрешите”, каза шофьорът Роман.

Протестът продължава: „Тракия” и „Хаинбоаз” остават затворени (ОБЗОР)

Заради напрежението с шофьорите, протестиращите поискаха подкрепа. Разчитаха на такава от земеделците. „Обясних, че ситуацията е тежка и тировете станаха страшно много. Дано да дойдат”, обяви протестиращ.

Дойде обаче подкрепление от Жандармерията. А в следобедните часове стана ясно, че протестът от Гурково трябва да излъчи представители за преговори с министър-председателя.

„Обединихме се около шест разумни искания и за нас, и за миньорите. Ще ги коментираме и с тях. Тези искания гарантират работа на комплекса до 2030 година, най-малко. Ще настояваме да присъстваме на всички разговори и това ще бъде разписано в документ. Ваши представители, на синдикатите и на Община Стара Загора - засегнатите региони”, коментира протестиращ.

Така стана ясно, че блокадата на Прохода на републиката остава поне до утре. Синдикалните организации са поканени на среща с премиера в Министерски съвет, която трябва да започне в 16 часа.