Очаква се да бъдат обсъдени конкретните стъпки към енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил

Извънредна среща на протестиращите миньори и енергетици с властта. Малко преди обед днес в сградата на парламента се събраха представители на кабинета, протестиращи, синдикати и лидери на политическите партии. Там са още премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В хода на срещата е излъчена работна група, която да търси решения на проблемите. Не е изключено тя да подготви и документ, който да бъде подписан от двете страни.

На срещата се очаква да бъдат обсъдени конкретните стъпки към енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил. „Няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повалява българският национален интерес. А той е - да имаме ток”, заяви Димитър Манолов, КТ „Подкрепа”.

„Ние, освен тези централи и АЕЦ-а, друга базова мощност нямаме. Ако спрем, както пише, до 2030 г. тези централи, това означава, че дотогава трябва да спрем и да гледаме телевизия вечер”, заяви Любомир Спасов, ТЕЦ „Бобов дол”.

„Искаме да се срещнем с парламентарно представените партии и тези, които взимат решенията. Премиерът не взема решенията, решенията ги взимат други”, заяви друг протестиращ. „Готови сме да защитим енергетиката, готови сме да защитим националната сигурност”, каза участник в срещата преди да влезе в НС.

След 20 минути чакане все пак и другите протестиращи енергетици, които първоначално не бяха пуснати на срещата, получиха покана да се присъединят. 

Журналисти обаче не бяха допуснати на срещата. Единствата информация, която се получава в реално време, е от Facebook профила на депутата от ПП Искрен Митев, който излъчва на живо.

Междувременно вече пети ден основни пътища в страната са блокирани, а недоволството на работещите в енергийния сектор е срещу териториалните планове, които кабинетът вече изпрати на Брюксел. Енергетиците затвориха пътя Свиленград-Тополовград при село Българска поляна. Образувала се е огромна колона от тирове. 

Снимка: Георги Манев, NOVA