На какво се дължи това и става ли въпрос наистина за природен феномен

Във Варна хората станаха свидетели на едно необичайно явление. След отдръпване на морската вода популярният за варненци "Рибарски плаж" в централната част на крайбрежната алея, който е изчезнал преди повече от 15 години, се появи отново. 

Солени глоби за незаконен улов на миди по Черноморието

Според проф. Николай Вълчев, директор на Института по Океанология, става дума за природно явление, което не е необичайно. "Това се случва когато има силен вятър. Визуално представлява оттегляне на морето и понижаване на морското ниво в резултат на морски бури. Това е северозападен вятър, който нагнетява водата и тя се измества към вътрешността на морето. Така се оголва пясъчната ивица, която се е намирала под морското ниво. Ефектът е краткотраен, не можем да се надяваме на дълготрайно увеличаване на плажната ивица. При скорост на вятъра от над 10 метра на секунда водата се оттегля и се оголват участъци от морското дъно. Случва се за пръв път от 2007 г.", обясни той.

По думите му такова явление се наблюдава на големи участъци по крайбрежието. "При отслабване или прекъсване на вятъра, водата ще се върне и осушените площи, те отново ще бъдат залети", разкри проф. Вълчев.

Повече по темата гледайте във видеото.