Трите държави обсъждат организацията на акцията от около 2 месеца

България, Румъния и Турция ще направят съвместна противоминна операция в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на конференция, посветена на войната в Украйна.

Той добави, че трите държави обсъждат организацията на акцията от около 2 месеца. Според експерти голяма част от мините са доплавали до българските брегове заради мощните течения в Черно море. Те предупредиха, че разрушителната им сила е достатъчна, за да потопят рибарска лодка.

Турция, Румъния и България ще работят заедно срещу заплахата от плаващи мини в Черно море

„Работим за стартирането на противоминна операция. В близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе, както за по-високата сигурност в нашите териториални води, така и за износа на зърно от Украйна”, заяви Тодор Тагарев.

„При откриването на мина се задействат мерки – има подводни дронове, които са тип „камикадзе”, тоест те стигат до мината и се взривяват, взривявайки и нея. Другият вариант с подрязване на котвената верига, тя изплува на повърхността и се разстрелва с корабното оръдие”, обясни Димитър Ставрев, списание „Клуб Криле”.