Какви са съдбата ѝ и тайната за отглеждането на продукция за рекорди

Истински рекорд поставя един български лекар от с. Старо Оряхово. Неговото хоби е да отглежда тикви гиганти. Преди броени дни той постави собствен рекорд с част от последната си продукция – тиква, тежаща цели 306 килограма. Обиколката ѝ е близо 350 см, а тежестта - цели 306 кг. За да достигне тези внушителни размери, са били нужни 7 месеца усилен труд.

Борис Найденов е лекар по професия, но и запален производител на тикви. Толкова запален, че си поставя амбициозната задача да отгледа най-голямата у нас. Първият му опит бил с 42-, а вторият – с 81-килограмова. Успехът идва на третия опит. „Бях си поставил за цел 300 кг. в интерес на истината, но честно казано мислех, че ще е нещо около 160, тъй като не може от 80 да минеш на такава висока летва. Не съм очаквал”, споделя градинарят рекордьор.

РЕКОРД: Американец отгледа най-тежката тиква в историята (ВИДЕО)

Отглеждането на тикви има много общи неща с медицината, казва още лекарят. „Отново има пръскане, лекарства, диагностика на болести. Най-хубавото е, че този пациент не говори”, шегува се Борис. Въпреки това задачата да отгледаш тиква гигант се оказва тежка и докато тя расте, той губи 15 килограма от собственото си тегло. Доволен е от крайния резултат и разкрива тайните за постигането му: „Семената са най-важното. Може да правите всичко по-добре от най-добрите, но ако имате обикновени семки - няма как да се постигнат резултати”. За да постигне резултати Борис взима семена от световните рекордьори.

„Тази тиква оттук нататък ще претърпи един процес на ферментация и ще стане една хубава тиквена ракия. Тиквена ракия със спомени” – такава е съдбата на продукцията.

Повече гледайте във видеото.