Коментар на председателя на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева

Дни преди местния вот Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, поясни какво трябва да знаят избирателите за начина на гласуване.

„За първи път ще гласуваме с машини на местен вот. Нека обаче отбележим, че 3 години подред даваме вота си така. Гражданите имат опит.  Най-важно е да се четат внимателно екраните, конкретно първият. На него ще решим в кои избори, от няколко опции, имаме желание да участваме. Нашият съвет е да натиснете квадратче „избирам всички”. След като веднъж сме избрали, нямаме възможност да се върнем обратно.  Тоест, ако първоначално сме решили  да не гласуваме за кмет на кметство, а след като сме гласували за  другите видове избори, решим да се върнем и да кажем искаме все пак да участваме в този вид избори, машината няма да ни позволи. На втория екран ни пита дали потвърждаваме това, което пише  на първия екран. След тези два екрана се отварят само бюлетини за гласуване.  Машината ще разпечата няколко бюлетини от машинното гласуване. Те ще бъдат свързани помежду си, трябва да ги разделим. След това може да проверим нашия избор върху бюлетината, сгъваме я на 2 и я даваме на член на секционната избирателна комисия”, обясни в ефира на „Пресечна точка” Пенева.

Център за анализи и маркетинг: Терзиев първи в София, Хекимян - на 9% след него

На въпрос достатъчно обучени ли са членовете на СИК, тя каза следното:

„За първи път няма да се наложи членовете на секционните комисии да събират данните от машинното и хартиеното гласуване. Това сумиране ще се извърши в изчислителните центрове на Общинските избирателни комисии. Надяваме се това да редуцира процента на грешките и поправките в секционните протоколи”, заключи председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Целия разговор гледайте във видеото.