Приемането на изборните книжа в общината е преминало спокойно

Балотаж и в Благоевград. Досегашният кмет Илко Стоянов, който се яви на изборите като независим, подкрепен от ГЕРБ ще се изправи на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Методи Байкушев.

Кандидатът за кмет Методи Байкушев благодари за подкрепата. „Хората дадоха знак, че не са съгласни с досегашния модел на управление. Очаквахме добър резултат. Той е добра изходна точка, за това да видим следващата седмица Благоевград с нов кмет. Очаквам подкрепа от всички свободни граждани на Благоевград. Вярвам, че те ще припознаят кандидата, на който могат да дадат доверието си. Реалната избирателна активност е много по-висока, тъй като тази активност се мери по списъците на ГРАО, които по-наши изчисления са надценени с между 30-40%. Показваме, че в България демокрацията работи и съм доволен, от това, което направиха българските избиратели. Показаха, че не са съгласни с активните мероприятия, които се опитаха да направят някои политически лидери през последните два дни. Ще продължим кампанията сред хората. Аз вярвам, че така ще спечелим доверието”, каза Байкушев.

В Благоевград обстановката е спокойна. Председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров коментира, че приемането на изборните книжа е преминало безпроблемно. „Приети са всички протоколи с резултатите. В момента текат финалните действия по установяване на резултата, за да можем официално с наше решение да обявим, че ще насрочим втори тур в избора за кмет на община. Евентуално втори тур ще има в някои от малките населени места. Протоколи започнахме да обработваме след 23.30 часа. Сериозната избирателна активност доведе до много гласували за общински съветници, което е довело до забавяне. Общинската избирателна комисия успя първо да се справи”, каза Бусаров.

Опит да се подмени вота е имало късно снощи в село Крупник. Имало е опит недействителни бюлетини да се представят като действителни от дъщерята на загубилата, според спечелилия кандидат. Кандидатът за кмет на Крупник Александър Равначки разказа, че три невалидни бюлетини за неговата опонентка са се опитали да бъдат представени като валидни.

Кандидатката Иванка Чакалска обясни, че тя и Александър Равначки са с равен брой гласове. „Ще се явим пак на избори”, обяви тя.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК