Поне 10 г. продължава изграждането на ядрена мощност, обясни той

„През декември и януари ще има частично поскъпване на природния газ, макар че районът вече „се напълни” с природен газ. Цената му в България е под нивата на борсите в Европа”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

КЕВР РЕШИ: 36% поскъпване на газа за ноември

Прогнозата му е, че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивите за това са войната в Украйна и особено конфликта в Близкия изток. „Когато има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите”, каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82,12 лв. „Булгаргаз” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36% спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лв. Експертите обаче не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 г.

Енергийни експерти: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да започне веднага

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Хиновски заяви, че това е добра новина. "Един такъв сложен проект има редица фази. Подготовката продължава 4-6 г., а строителството – около 5 години", обясни той.