89 общо са секциите

Нормално и спокойно започна изборният ден в Смолян. 10 села по поречието на Арда все още са без ток след вчерашната буря. В тях обаче няма секции с машинно гласуване и избирателите спокойно могат да упражнят правото си на глас.

На 30 километра от града торнадото е оставило след себе си отнесени покриви, паднали комини и изпочупени керемиди. В село Сивово почти няма къща без поражения, а хората се чудят как ще посрещнат зимата, ако държавата не им помогне.  

Имащите право на глас са близо 32 000 души. Секциите са общо 89, като в 46 от тях има машини.

Иван Банкадев е само на 16 години. Но вече е направил един от най- важните избори в живота си. Младежът е ученик в Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, където свири на български музикален инструмент. Казва, че в семейството му други гайдари няма. Но любовта към музиката невинаги се предава по наследство.

"Каба означава ниско, плътно, дебело. И се състои от гайданица - от който се изкарват тоновете. Тъмните тонове се изкарват от ето това нещо - наречено "писко"", разказва младежът. 

15-годишната Симона Баковска заменя родното село Яковица, Кърджалийско, с Широка лъка. За да сбъдне мечтата си да пее народна музика. "Всичко тръгна от там - когато баба и дядо навремето са пели родопски песни.И аз съм го наследила от тях. Първата песен, която научих беше "Руфинка болна легнала". Показа ми я моята баба", разказва Симона Баковска, ученичка в НУФИ.

Днес наученото у дома намира своето естествено продължение в Националното училище по фолклорни изкуства. За 17 - годишните Стилияна Петрова и Елена Славкова изборът да продължат с народните танци в Националното училище по фолклорни изкуства никога не е бил под въпрос.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК