Вижте какво показва ново научно изследване

Слънчогледите са известни с това, че следват движението на слънцето. Но как "виждат" слънцето, за да го следват? Ново изследване на учени от Калифорнийския университет в Дейвис показва, че те използват различен, нов механизъм от този, който се смяташе досега.

"Това беше голяма изненада за нас", казва Стейси Хармър, професор по растителна биология във висшето училище и водещ автор на проучването. Повечето растения проявяват т.нар. фототропизъм - способността им да се развиват, насочени към източник на светлина.

ПОЛЕЗНО И ПРИЯТНО: Как да предизвикаме интереса на децата към науката

Учените предполагат, че хелиотропизмът на слънчогледа - умението да следва слънцето, се основава на същия механизъм, ръководен от молекула, наречена фототропин, и реагира на светлина в синия край на спектъра. Слънчогледите се въртят според положението на слънцето, като през деня растат малко повече от източната част на стъблата си, а през нощта - това се наблюдава от западната им страна.

При други проучвания на Хармър е установено как този растителен вид използва вътрешния си циркаден часовник в очакване на изгрева на слънцето и координира отварянето на цветчетата при появата на опрашващите насекоми сутрин.

Учени: Голяма част от некартотекираните растения по света вече са застрашени (ВИДЕО)

При новото изследване биоложката и екипът ѝ разглеждат кои гени се активират при слънчогледи, отглеждани на закрито в лабораторни условия, и при такива на открито. На закрито слънчогледите растат, насочени право към светлината, което активира гените, свързани с фототропина. Но при растенията на открито се наблюдава съвсем различен модел на генна експресия. Няма видима разлика във фототропина между едната и другата страна на стъблото, отбелязват учените.

Те все още не са идентифицирали гените, участващи в хелиотропизма. "Изглежда, че сме изключили пътя на фототропина, но не сме открили ясна следа от него", обяснява Стейси Хармър. Блокирането на синята, ултравиолетовата, червената или далечната червена светлина не оказва влияние върху реакцията на хелиотропизма. Това означава, че вероятно съществуват множество пътища, които реагират на различни дължини на светлинната вълна за постигане на една и съща цел.

Слънчогледите се учат бързо. Когато растенията, отглеждани в лабораторни условия са преместени на открито, те започват да следят слънцето още в първия ден, казва Хармър. Това поведение е придружено от рязко нарастване на генната експресия от засенчената страна на растението, което не се повтаря през следващите дни. Това предполага, че се случва някакво "пренастройване", отбелязва тя.

 

Източник: Теодора Славянова, БТА