Това показват данните на МВР и прокуратурата

816 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 216 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-31 октомври 2023 г. Това показва поредният ежемесечен анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления, съобщиха от полицията.

През октомври т.г. в резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР са проведени 515 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 560 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Задържани са 1103 лица - незаконно пребиваващи граждани на трети страни, от които най-много в София и Стара Загора.

„Ничия земя“: За дрогата от първо лице (ВИДЕО)

Сред характерните случаи е специализирана полицейска операция от 03 октомври на територията на София, проведена със съдействието на Европол, при която е неутрализирана организирана престъпна група за превеждане през границата на чужденци и подпомагане да пребивават или преминат през страната. Иззети са над 10 000 евро, документи, съотносими към престъпната дейност, включително договори за наем и за покупко-продажба на автомобили.

Във връзка с престъпленията относно производството, преработването, придобиването, държането и разпространението на наркотици са задържани 904 лица и са разкрити 10 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.

Шофьор с положителна проба за алкохол се заби в дърво до бензиностанция в Пловдив, колата се разцепи на две

За периода 1-31 октомври 2023 г. има 298 влезли в сила съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 246 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август тази година с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Източник: БГНЕС