Съответстват ли мерките за защита на потребителите на новия закон на ЕС?

Нови сътресения за Amazon на Стария континент. Европейската комисия обяви, че започва проверка на гиганта в онлайн търговията, за да разбере доколко неговите мерки за защита на потребителите съответстват на новия закон на ЕС за правата на потребителите.

Европейските власти посочват, че искането за информация е насочено към оценката на риска на Amazon и мерките за намаляване на риска, изисквани съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), "по-специално по отношение на разпространението на незаконни продукти и защитата на основните права". В него се разглежда и системата на онлайн търговеца за изготвяне на персонализирани препоръки за продукти - въз основа на данните на даден потребител - и какви възможности имат потребителите да ги откажат.

Джеф Безос е най-новият обитател в „Бункера на милиардерите“

Amazon трябва да отговори официално до 6 декември. Засега оттам посочиха: "Разглеждаме това искане и работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия".

Разследването на Брюксел е само първоначална стъпка, разрешена съгласно DSA, която влезе в сила през август за най-големите платформи. Сама по себе тя си не представлява индикация за правни нарушения или стъпка към наказание. Комисията вече е започнала редица други проверки срещу големи онлайн платформи, за да получи информация за това как те спазват DSA.

Източник: БГНЕС