"Ако Бюджетът бъде внесен в този вид в парламента, това ще е политическа провокация", заяви Румяна Коларова

„Днешният дебат на втория вот за недоверие към кабинета "Денков-Габриел" за БСП бе белязан от една заявка, която лидерът на партията направи – за експертно правителство. Явно най-накрая след толкова месеци БСП осъзна, че е в изолация с две партии, които не само ѝ дават лоша идентичност, но водят дебат, на който (Корнелия) Нинова бледнее. Тя не може да се конкурира с яркото присъствие на Костадин Костадинов ("Възраждане") или на Тошко Йорданов (ИТН) – хем са в грешния отбор, хем не са много атрактивен играч. Нинова явно се преориентира на курс към системност”. Това заяви политологът Румяна Коларова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Тя смята, че Нинова е искала да се дистанцира от тези две партии.

НС заседава по втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

Според политолога Милен Любенов е неуместно да се опиташ да свалиш едно правителство, което има претенции да бъде евроатлантическо мнозинство. От друга страна – теми като отбрана и национална сигурност като цяло би трябвало да обединяват политическите елити в европейските държави.

„Ясно е, че Българската армия трябва да се превъоръжава, тези цели се постигат със заложения 2% за отбрана от БВП”, каза Любенов.

Борисов: Кирил Петков ми каза, че ако не бъде избран г-н Терзиев, правителството пада

Коларова обясни, че темата за национална сигурност е разпознавана от електората и на двете партии (БСП и „Възраждане”) като ключова. „Темата беше част от предизборната им кампания и стои неадекватна в тази среда. Вот на недоверие от опозицията не е с много силни аргументи в този модел на демокрацията, в който ние съществуваме. Това е начин на опозицията да постави на дневен ред определени проблеми”, допълни тя.

По думите й ако БСП критикува бюджета, тя ще е диаметрално противоположна на критиката от ГЕРБ и ДПС към управляващите. „Предстоят европейски избори, там почти сигурно „Възраждане” ще имат предимство – когато има ниска избирателна активност и радикално говорене”, заяви Румяна Коларова. Тя обясни, че опозицията е избрала не само тема, но и министър, който е уязвим. За Любенов подобен вот сплотява управляващите. „С този вот на недоверие те успяха. Не разбирам смисъла на този вот на недоверие”, заяви той.

Денков за бюджета: Имаме нужда от подкрепата на ГЕРБ

Относно Бюджета за идната година Коларова каза, че не е видяла политическа рационалност в нито един от ходовете на Асен Василев. „Ако Бюджетът бъде внесен в този вид в парламента, това ще е политическа провокация. Логиката е бюджетът да бъде преработен. Става въпрос не само за личностни особености, но и в йерархията на „Продължаваме Промяната”. Премиерът много ясно заяви, че трябва да се направят компромиси”, каза тя.

В коментар на местните избори Любенов обясни, че участниците в некоалицията – и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ губят, ПП загубиха близо 40% от избирателите си.

Свинаров: Вотът на недоверие за отбрана е несериозен и поискан в неподходящ момент