Това предупреди СЗО

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която до 2050 г. може да бъде причина за смъртта на 10 млн. души по света. Това предупреждава европейският клон на Световната здравна организация.

Въпреки че антимикробната резистентност (която включва антибиотиците) е естествено явление, развитието и разпространението на супербактерии се ускорява от неправилната употреба на антимикробни средства, което затруднява ефективното лечение на инфекциите. "Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на "ценните антибиотици" от злоупотреба. Прилагането на тези разпоредби ще позволи решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с тях", заяви Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

Хинков: До края на следващата година всички лекарства трябва да се изписват с електронна рецепта

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, които се посочват като основание за прием на антибиотици, в 24% от случаите са обикновена настинка, следвана от симптоми на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%). Освен това, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, 1/3 от 8200 анкетирани използват антибиотици без лекарско предписание.

В някои страни над 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание - процент, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г. За СЗО друг риск от антибиотичната резистентност е, че тя задълбочава неравенствата, тъй като хората с най-ниско образование и най-ниски доходи имат най-лоши практики в това отношение.

Източник: БГНЕС