Президентът на КНСБ коментира как вижда увеличаването на заплатите

Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. КНСБ проведе серия от консултации с парламентарните групи. Резултатите представя президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов”.

„Наистина бюджетът на Касата е с близо 1 млрд. и 100 млн. лв. повече от 2023 г. – безпрецедентен ръст, отдавна не сме имали такъв. Това е и за болничната и за извънболничната помощ и лечение. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и мед. сестрите и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е трудно да гадая, в нашата система има много парадокси”, заяви Димитров.

Депутатите не подкрепиха предложенията за данъчни промени

Президентът на КНСБ коментира как вижда увеличаването на заплатите на медицинските служители. „Колко трябва да получават, като минимум, казва Колективния трудов договор. В края на тази година той ще изтече. И вече се започва с подготовката за следващия. Аз не мога да кажа колко ще бъде увеличението, което се иска. Но това, което имаме към момента – 900 лв. за санитар, 1 500 лв. за мед. сестра и до 2 000 лв. за лекар стартова заплата, със сигурност вече е старо. Инфлацията го е обезценила. Аз допускам между 20-30% увеличение на тези числа”, заяви той.

Според него 2,5 млрд. лв. за пенсии идната година, на фона на общите разходи, е пределното, което бюджета може да си позволи за пенсионерите. „Да не забравяме един доста сериозен разход – 1,2 млн. лв. повече за обезщетения и помощи за хора с увреждания и имаме нужда от средства за заплати. Това е основния акцент на нашите допълнителни искания. Така, че не казвам, че това е най-доброто, но на този етап като правило е приемливо”, коментира Димитров.

Искането за заплатите на преподавателите – да достигнат 125% от средната заплата, президентът на КНСБ коментира така: „Това е съгласие, което беше постигнато преди доста години между всички партии, които  са парламентарно представени. И се следва вече 3-4 година като съотношение. Това беше за да покажат всички как педагозите са изведени пред всички останали, как образованието е приоритет. Обаче това не би трябвало да става панацея. Средната заплата се формира от всички заплати и ако всички са над нея няма как да има средна заплата”.

Любослав Костов: КНСБ организира национален протест - автошествие

Относно готвения протест на 14 декември и възможността да се откажат от него, след преговори с властта, Димитров посочи, че не виждат причина за отказ. „Казах, че все още ние търсим 400-500 млн. лв. допълнителни за заплати. Това велико число от 2 млрд. лв. повече е невярно. Основната ни критика към бюджета е че няма хоризонтална политика”, посочи още той.