Коментар на Янка Такева и Емил Джасим

Олекотяването на учебния материал в различните видове учебници се налага, защото има повторения и излишна информация. Това е наложително. Работни групи работят за това как и по какъв начин да се премахне ненужното съдържание. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Галин Цоков: Входното ниво за 9. клас ще включва повече практически задачи

„Синдиката на българските учители повтаря години наред, че трябва да бъде променен начинът на обучение. Олекотяването на учебния материал е сложен процес. Образованието е динамичен процес, който трябва да бъде винаги напред в обществените процеси”, каза Такева.

По думите ѝ трябва да се направят промени в закона за предучилищното и училищното образование.

Променят формата на матурите за седмокласниците и НВО след 4 и 10 клас

Според историкът и учител Емил Джасим новото изходно ниво за осмокласниците и допълнителното входно ниво за деветокласниците е много краткосрочна мярка, която цели да покаже, че там нещо се прави. „Резултатите на PISA могат да бъдат по-високи, ако се промени методиката. Важно е как натрупаното знание може да бъде използвано. Знанията и уменията да бъдат прилагани в живота”, добави той

По думите му PISA  е международно изследване, което изследва функционалната грамотност сред 15 годишните с различен тип задачи.

Според него комуникацията на министерството с обществото е кошмарна.

„Това с новите програми сме го гледали много пъти в последните 20 години. Когато се променят учебните програми те трябва да бъдат променени с мисъл, какво искаме да постигнем.  Учебните програми отразяват философията на образованието”, уточни Джасим.

Целия разговор гледайте във видеото.