Въпреки отхвърленото решение, предложенията ще бъдат внесени в пленарната зала

След като във вторник ГЕРБ и ДПС изготвиха нов законопроект, с който дерогацията за руски петрол приключва на 1 януари, днес предложението им беше отхвърлено на Енергийна комисия. Червена светлина имаше и за искането на „Продължаваме Промяната” за край до 15 март.

Няколкоминутното заседание на ресорната комисия премина без представяне на двете предложения по същество.

„Законопроектите са идентични, темата е дискутирана за 17 път в Енергийната комисия”, обяви председателят на комисията Делян Добрев.

Делян Добрев: ПП работят за руските интереси, правителството трябва да остане на власт

Голяма част от депутатите не бяха успели да изминат разстоянието между пленарната зала и мястото, където се провежда комисията. Въпреки това, кворум имаше, съответно и заседание.

„Днешното заседание е извънредно, свикано буквално в последните минути. Подобни практики водят до точно това нещо – да виждаме празни столове и ключови решения за държавата да се вземат от една шепа хора”, посочи Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

„Комисията заседава, когато има повече от 50% от членовете. Нашата комисия има доста повече от 50% от членовете, има сигурно 70%”, отвърна Добрев.

При гласуването обаче нито предложението на „Продължаваме Промяната” получи подкрепа, нито съвместното на ГЕРБ и ДПС. Въпреки това, най-вероятно още утре те ще бъдат разгледани от депутатите в пленарната зала. Извън нея коментарите защо се бърза с края на дерогацията не спряха.

Мартин Димитров: Приходите от руския газ да се извадят от бюджета и да бъдат изцяло буфер

„За дерогацията, че трябва да влезе в сила, сме съгласни и ние, и ПП. Само че те казват – да влезе от 1 март, защото тогава не ни интересува, защото премиер ще е Мария Габриел. А отговорността ще носи ГЕРБ. А ако влезе от 1 януари, видите ли, могъщият Денков може да се огъне и да носи сам отговорност. Което пак е глупост, защото след като ние сме предложили това, не виждам как бихме се дръпнали и януари месец”, увери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Очевидно е, че по някакъв начин те се опитват да се докажат като по-големи евроатлантици от ПП-ДБ. Които пък си имат някакви свои схеми с „Лукойл” – очеизвадно”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

В момента дерогацията важи до октомври догодина, след като предложенията за намаляването на срока на действията ѝ се забавиха.