В зависимост от сорта, зелето се предлага на различна цена

Зеле има, но пазар и цени няма. Това са обикновените вече добре познати проблеми на българския производител. За производителите на зеле, темата с цената и пазара е болна и никога не бързат да започват с нея.

Колко ще ни излезе тази зима приготвянето на киселото зеле

„Зелето за момента е качествено, българско зеле, от производители – за момента има няколко вида зеле – кьосе, чиърс и пруктор”, каза Здравка Груева, търговец на зеле.

В зависимост от сорта си, зелето се предлага на различна цена.

Киселото зеле: Чудесен помощник на чревната флора

„Най-търсеното зеле е кьосето, кьосе на едро върви около 70 стотинки, чиърс върви 50 стотинки, на едро, прукторо е 30-40 стотинки, това е най-твърдото зеле, което не е много търсено, защото е твърдо, а кьосето се най-търси”, добави тя.

Но колкото и крехко да е кьосето и то вече не се търси особено, разказват производителите и добавят, че модерните времена заличават изконни български дейности, свързани със зелето.

„Самия народ се научи на готово производство, да си вземе готова продукция да си хапва, отколкото да налага. Но все още хора се намират хора, които си купуват, я от разлика на семейството нали, по-многочленно семейство, но не е както преди години. Например аз вчера съм си взела една там царска туршия от 1л голям буркан, той е на едро цена 5.50, обаче много хубава туршия”, добави Груева.

ОТНОВО ВЪВ ФОРМА: Как да си направим домашна детокс терапия? (ВИДЕО)

Когато модерните туршии заместят онези в мазето, търсенето на зелето пада и логично цената му бележи спад. За Здравка Груева това не е проблем, защото в момента не работи със своя, а с чужда продукция. Прекупува я, което превръща дейността й от земеделие  в математика, в която не е нужно да калкулира сложни неща, като труда например.

„Едно левче аз го продавам , понеже съм на сергия, имам наем, както и торбички. 30 стотинки има разлика между едровата цена. Устройва ме”, уточнява тя.

Целия репортаж гледайте във видеото.