Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция

Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство, ако страната ни не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде „Ройтерс”, като се позова на изявление на унгарското министерство на външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на влизането ѝ в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на синьо гориво в Унгария, остане в сила.

Денков от Брюксел: Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници

В четвъртък премиерът Николай Денков вече обяви в Брюксел, където беше за участие в заседание на Европейския съвет, че България ще отмени транзитната такса.

„Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето за Шенген. Решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с важни стъпки, които не са решаващи за Шенген”, посочи Денков.

„Дадохме на българите да разберат, че ако запазят таксата за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген”, подчертава Сиярто, цитиран в разпространеното днес изявление.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра синьо гориво годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва „Ройтерс”.

Източник: Николай Станоев, БТА