Как протича рехабилитацията й, гледайте в репортажа на Юлия Наева и Виктор Петров

При първата среща с Тони трудно ще разберете, че не е като останалите деца. „Тя е едно слънчево, усмихнато и целунато от Господ дете“.

Месец след раждането й родителите й забелязали, че нещо се случва с нея. На 39-ия ден получава пристъп и така започва ходенето по мъките. Едва на 3 години й поставят точната диагнозата, която включва двигателни проблеми, епилепсия, аутизъм, изоставане в развитието и съпътстващите проблеми. За всяка крачка в развитието й и помага ерготерапията, която посещава благодарение на „Българската Коледа“. Часовете по плуване, конна езда и логопед също са част от рехабилитацията на детето. На терапия Тони ходи два пъти седмично.

Подарък от „Българската Коледа“ за „Александровска“ болница

„Целта на нашите дългогодишни срещи е да я научим да казва „Да“, когато пожелае нещо, да я научим посредством устройствата да казва, когато я боли или се чувства дискомфортно.“.

Малките стъпки, които извървява вече дават големи резултати според логопедът й. „За мен пътят, който тя извървя е оттук до Евеврест. Чака ни още по този път. При тези деца графикът е много важен и стъпките, които изминава дете като Антония костват години работа.“

Вече 5-годишната борба за развитието на Антония няма да спре дотук. Защото нейната майка продължава да вярва, че мечтата й ще се сбъдне.

„Мечтая да бъде самостоятелна. Да мога да чуя „Мамо!“ И да бъде здрава!“, споделя майката на Антония.