Коалицията „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спре“ ще има 128 депутата

Сръбският президент Александър Вучич обяви победа на предсрочните парламентарни избори, като заяви, че партията му ще получи абсолютно мнозинство. Коалицията с името „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спре“ получава 128 депутатски места от общо 250, при обработени 80% от секционните протоколи. Опозиционните партии под името "Сърбия срещу насилието" изостават значително и се очаква да имат 65 места.

Представители на опозицията обвиниха управляващите, че използват обществени ресурси за политически цели, а наблюдатели на изборите обявиха преди вота, че Сърбия страда от "хронична липса на плурализъм".

До предсрочните избори се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. 

Евродепутати с писмо в защита на българите в Сърбия

"Резултатът от този вот е, че листата "Сърбия не трябва да спира", ще има абсолютно мнозинство в парламента. Когато ви отписват, се борете още по-усилено. В тази кампания не просто дадох всичко от себе си, но мисля, че направих дори повече, отколкото можех", заяви Вучич. 

"Това, което се случи днес в Сърбия, не може да се приеме като резултат от демократични и честни избори. Въз основа на онова, на което станахме свидетели, степента на унижение - да се довеждат хора, които не живеят в Белград, за да гласуват в града, е нещо, което не можем да приемем. И ще се борим с всички демократични средства срещу кражбата на гласове, която се случи днес в Белград и в цяла Сърбия", подчерта Мирослав Алексич от "Сърбия срещу насилието".