Селското стопанство заема почти 40% от световната земна маса, а производството на храна използва около 70% от запасите

Храната е от жизненоважно значение за човека, но с рязкото нарастване на населението продоволствената криза се разраства, Това посочва д-р Кристъл Дилуърт, невролог от Cal-Tech в Пасадена, Калифорния, пред Voice of America (VOA).   

Как науката и иновациите могат да подобрят способността ни да отглеждаме храна, без да унищожаваме деликатните местообитания и екосистеми, които правят нашата планета специална? Ефективните и отговорни земеделски практики трябва да бъдат част от отговора на този въпрос, смята Кристъл Дилуърт. 

Но дали науката се движи достатъчно бързо, за да задоволи нуждите на човечеството, преди да е станало твърде късно? Селското стопанство заема почти 40% от световната земна маса, а производството на храна използва около 70% от запасите от прясна вода на планетата. Въпреки тези усилия в земеделието, над 820 милиона души по света продължават да гладуват всеки ден, а на 150 милиона деца липсва ежедневното хранене, за да се развиват нормално.  

ЮАР усилено развива селското стопанство (ВИДЕО)

Изследване, проведено от 37 водещи световни учени, предполага, че трябва да бъде разработена нова глобална здравословна диета, която да включва консумацията на повече плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури и да се  намали консумацията на месо и мляко. Този начин на хранене ще помогне за изхранването на 10 милиарда хора на земята до 2050 г.  

"Предвид този проект, започваме нашето изследване за иновативни земеделски техники, използвани в Калифорния", посочва Кристъл Дилуърт пред VOA. Тези иновации са създадени, за да помогнат за предотвратяването на продоволствената криза, допълва той. В подхода се взима предвид устойчивостта на природните ресурси, включително земя, вода и безопасността на работната сила, коментира Дилуърт. С над 100 акра растения в парниците на Cal-Tech е необходима група експерти, работещи в тандем с природата за постоянното отглеждане на перфектната реколта в изкуствена екосистема, категоричен е неврологът. 

Наровете на Израел: Как конфликтът с "Хамас" се отразява на селското стопанство (ВИДЕО)

Франциско Флорес е агроном в най-големия производител на пресни горски плодове в света. Агрономът е експерт в науката за управление на почвата и растениевъдството. Той разказва, че във фермата, в която работи, вместо конвенционално засаждане на ягоди в почва на нивото на земята, плодовете се отглеждат чрез "субстратно земеделие". Фрорес пояснява, че използват  субстрат за отглеждане на горски плодове, защото в него болестите се пренасят по-трудно. Той допълни, че използват качествена тор. "Въпреки че работим в клана ферма, компютрите все още контролират всичко", пояснява Флорес пред Voice of America (VOA)

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg