Страната изнася продукция на стойност приблизително 12,8 милиарда долара годишно

В Kunye Farms Packhouse в провинция Западен Кейп, Република Южна Африка, Яне Котуано знае, че е късметлия, че има работа в цитрусовата индустрия, предава Voice of America (VOA). Той пристига да живее и работи тук, след като свършват средствата му, за да завърши обучението си по управление на човешките ресурси. В деня, в който получава заплатата си, Котуано изпраща пари у дома за образованието на своя син, разказва Voice of America (VOA).

"Исках да работя, много да работя, за да може той да има светло бъдеще, да изгради живота си както би искал, защото повечето от нас нямаха тази възможност", разказва Котуано.

Главният изпълнителен директор на Независимата селскостопанска камара Тео Босов казва, че работни места се дължат на безмитния достъп до американския пазар, благодарение на African Growth and Opportunity Act. По негови думи повече от половината от селскостопанския БВП на сектора се изнася,а в градинарството над 70%". Той казва, че износът на цитрусови плодове от Южна Африка за САЩ е истински успех за на AGOA. Босов посочва, че имат определени търговски споразумения, сред които и споразумението за партньорство с ЕС.

Пясъчни бури, суша и бедност: Ирак страда от високите температури

Насажденията през последните 10 години са много, част от дърветата все още не дават плод, което означава, че очакваме допълнителни количество, казва директорът на камарата. Босов допълва, че това се изразява и в работни места. Южна Африка, с население от над 60 милиона души и има официална безработица над 30% , предават Voice of America (VOA). Той казва, че в момента 1,4 милиона души са заети в първичното и вторичното селско стопанство.

В рамките на селското стопанство, отрасли като градинарството, захарната промишленост, винарската промишленост представляват повече от половината от заетите в сектора, посочва той. Босов казва, че това са и секторите, които изнасят, особено за САЩ.

Земеделската камара подчерта значението на AGOA за селските райони на Южна Африка и поиска правителството на САЩ да поднови разпоредбите в тази посока. Според директорът това ще даде повече сигурност на купувачите и инвеститорите. Земеделската камара заявава, че Репулбика Южна Африка изнася селскостопански продукти на стойност приблизително 12,8 милиарда долара годишно, съобщават от Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)