По думите им споделеното родителство е едно от решенията

В Деня на бащата родители излязоха на протест под надслов “НЕ на родителското отчуждение", с искане за равни права при отглеждане на дете след развод. Те настояват за законодателни промени в Семейния кодекс. По думите им споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. 

"Споделено родителство в едно изречение означава, че правата над детето са юридически разделени по равно между двамата родители. Тоест те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува. И физически детето да прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. В момента законът не позволява такова нещо. Приготвили сме законопроект, който искаме да подадем официално към правителството в края на януари", заяви Слави Несторов, основател на Фондация "Споделено родителство". 

Бащи излизат на протест

Според него вследствие на това детето живее разделено от единия си родител и развива психически травми. "Споделеното родителство е най-доброто. Така се създават здрави деца и общества", добави той. 

"Тенденцията е да се приемат процедури за споделено родителство. Тази процедура е на финала в Швейцария - там положижа много сериозен труд, имаше изследвания на учени", посочи адвокатът Пламен Борисов.

2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете и за бащите

В България 50 000 майки и бащи страдат от родителско отчуждение, посочват организаторите на протеста в анонса за събитието във Facebook. "Ние вярваме, че всяко дете на разделена двойка заслужава подкрепата, обичта и присъствието и на двамата си родители. Вярваме, че всяко дете има нужда от майка и от баща, за да расте щастливо", отбелязват те.  

Повече гледайте във видеоматериалите.