Инициативата е насочена към педиатрични отделения и социални домове

Възпитаници на детските градини на Варна събират описани свои добри дела в т.нар. „Маратон на добротата”. След това те, заедно с учители и родители, изработват картички, които заедно с малки подаръчета да зарадват децата, които са в болница или в сложна социална ситуация. В основата на тази кампания е Виктория Петрова в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

„Ръка, която дава - не обеднява”: Инициатива в Хасково помага на бедни хора

Тя е създателят на предишна инициатива - „Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо”, която възникнала след престой в болницата на Виктория и двете ѝ деца по време на Великденските празници. „Стори ми се, че би било много приятно, ако получим някакъв малък жест, който напомня, че все пак е празник”, каза Петрова, но поясни, че подобен жест не е имало.

„На 1 юни с кампанията „Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо” зарадвахме близо 800 деца в 20 града на България с комплекти за оцветяване. За Коледа се разрасна тази кампания и освен подаръчните комплекти направихме библиотечни кътове в 68 педиатрични отделения в България. Сега „Маратонът на добротата” е продължение на тази инициатива. Започнаха да ми пишат и от други градове. След финала на маратона се оказа, че участват над 350 детски градини от над 120 населени места. Във всички тези градини децата се насърчават да правят добрини, поставят се кутии, където записаните детски добрини върху листчета, се събират в кутията. „Децата обичат да бъдат ангажирани с неща, за които знаят, че са свършили нещо добро”, каза Петрова и поясни, че целта е да насърчи децата в детските градини да правят добро.

"КУПИ И ДАРИ": Деца осигуриха топла трапеза за Коледа на възрастни хора (ВИДЕО)