Той ще бъде погребан в църквата "Успение на Света Богородица"

На 31 декември ще се състои поклонението пред отец Боян Саръев, който ще бъде погребан в същия ден в двора на църквата "Успение на Света Богородица" в квартал "Гледка" в Кърджали,. Там той служи през последните повече от 30 години, съобщиха близки на блаженопочиващия свещенослужител.

Наричаният "Кръстителят на Родопите" енорийски свещеник почина снощи в местната Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Атанас Дафовски".

Почина отец Боян Саръев

Междувременно в прессъобщение днес от лечебното заведение уточняват, че Саръев е постъпил за лечение там на 4 декември по повод чернодробно заболяване. След проведено лечение е изписан на 12 декември и е насочен към Университетска клиника в София, откъдето е изписан на 23 декември. Поради рязко влошаване на здравословното му състояние отново е приет на 26 декември в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"АД.  На 27 декември в отделението по анестезия и интензивно лечение настъпва леталният изход.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и последователите на отец Боян Саръев. В позицията на президентството той подчертава, че духовният път на отеца е бил посветен до последен дъх на служението в полза на ближния, на общественото единение и на безрезервната подкрепа на нуждаещите се от помощ.

"Чувствителността на отец Саръев към болките на изпадналите в беда затвърждава по безспорен начин образа му на достоен свещенослужител на Българската православна църква. Неговата любов към Родината, благотворителност и мисионерство бяха принципите, които неотклонно  следваше в своя жизнен път, посочва държавният глава.

С кончината на отец Боян Саръев цялото ни общество загуби човек, чието благородство и високи нравствени идеали бяха разпознати и ценени високо не само от хората, на които бе опора в ежедневието, а и в цяла България", заявява още президентът Радев.

Боян Саръев стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движение за християнство и прогрес. Той обикаляше Родопите и проповядваше християнските ценности с цел да покръсти в православната вяра българо-мохамеданите. В годините назад е имал и политически амбиции.
За Роса Соколова Боян Саръев ще остане вечно жив. От десетилетия тя помага на свещеника в делата му.

„Няма как да го няма. Той е и ще си остане време, дело и духовност”, заяви тя.
Сред мисиите на Кръстителя на Родопите е и благотворителността. След старта на войната в Украйна отчето приютява бегълци от Запорожие. В продължение на 20 години Боян Саръев изхранва и близо 100 души в трапезарията към храма.