Това обяви държавният глава

Годината започна с остър тон между Президентството и управляващите. Още в понеделник държавният глава Румен Радев ще сезира Конституционния съд заради промените в основния закон. Критиките от „Дондуков” 2 към „Дондуков” 1 не спряха дотук, а продължиха за Шенген, парите на държавата и планираните реформи. Като по думите на Радев всички те са направени половинчато.

Отговор дойде и от премиера Николай Денков. България е парламентарна република с редовно правителство и редовен парламент и според него „всички тези внушения нямат никаква основа спрямо Конституцията”.

Д-р Симидчиев: България и Румъния могат да направят „мини Шенген”

Богоявление в столицата започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. А след като традицията беше спазена, празникът отстъпи място на политиката. За президента Румен Радев 2024 г. започва със смесени чувства и половинчати решения от страна на властта.

„Полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, но когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани”, заяви Румен Радев.

На критиките отговори премиерът Николай Денков. „Ние имаме пълен Шенген, това трябва да е пределно ясно, това гласи решението на ЕК, това, което остава, е да се подсигури дата, на която да влезем и по сухопътните граници”, заяви Денков.

Крум Зарков за сезирането на КС: Ще оспорваме всичко освен съдебната реформа

Недоволен от промените в основния закон, които ограничават и правомощията на президента, държавният глава ще се обърне към Конституционния съд. „Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция”, заяви президентът.

А Денков защити направените изменения. „Това са промени, които са в Конституцията, с години са очаквани. Който иска да си направи проверки, да си ги направи, Конституционният съд е този, който може да каже, ако нещо не е наред, но да поставяме целия процес под въпрос е абсолютно некоректно”, заяви премиерът.

Мотивите към съда са обемни, обяви президентът, а секретарят на държавния глава по правните въпроси Крум Зарков повдигна завесата в коя част промените ще бъдат атакувани.

„Начинът на съставяне на служебно правителство, прекратяване на едно изтекло Народно събрание, в двойното гражданство, в частта съдебна власт под атака ще бъде само участието на президента за назначаване на тримата големи”, заяви Крум Зарков.