Това се случва след приемането ни в Шенген по въздух и вода, но не и по суша

Българският бизнес с призив за бойкот на Австрия и стоки, произведени там. Това се случва, след като страната одобри приемането ни в Шенген по въздух и вода, но не и по суша. Според икономисти дори този призив да бъде последван, щетите по Австрия ще са минимални. Политици настояват да не се прибързва. 

Велев: България трябва да наложи вето на австрийски инициативи

„Трябва да има призив за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция”, настоя в „Здравей, България” Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според експертите обаче тази мярка няма да има реален икономически ефект. „Почти невъзможно е България да окаже политическо влияние на Австрия. Нашата икономика е около 6 пъти по-малка от австрийската. По-скоро, ако някой може да окаже влияние, това е Австрия на България, не обратното”, посочи икономистът Стоян Панчев.

„Дори да бъде обявена някаква по-широка кампания за бойкот, не смятам, че ще има особен ефект върху потреблението на австрийски стоки или услуги в България. Мисля, че това е по-скоро някаква форма на политическо перчене. Не мисля, че ще има особен стопански ефект”, допълни икономистът. 

Мария Габриел: Мястото на България е в Шенген, еврозоната и ОИСР

Коментар по темата направиха само от ГЕРБ, които са против подобна тактика. „Австрийският бизнес, в лицето на най-големите си компании в България, на целия си разположен актив, написаха едно изключително писмо и работиха активно с нас за Шенген и сега биха могли да бъдат още по-голям мотор и за сухопътните граници, защото той ги касае”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.