Пожар опустоши катедралата през април 2019 година

Приключи възстановяването на подпорната дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам" в Париж. Събитието беше отбелязано с ритуал. Дърводелци поставиха върху покрива огромен букет от клонки, ознаменуващ завършването на покривното скеле на прочутата катедрала, наричано "гората" заради множеството си греди. Това става по-малко от година преди повторното отваряне на сградата, опустошена от пожар на 15 април 2019 г.

"Това е нещо дребно, но със силна символика", каза Филип Жост, президент на обществената организация, отговорна за проекта за реконструкция. "Отделихме клонки от най-красивото дърво, поставихме букета на покрива и той ще защитава сградата", допълни Жост, говорейки пред дърводелците, събрали се за събитието, което традиционно представлява края на етап от строителната дейност. 

Приключи възстановяването на подпорната дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам" 

Жост похвали колективния дух на екипа от дърводелци. "Тъжно ни е да ги видим да си тръгват" каза той, и допълни: "Благодарим ви. Гордеем се с това, което направихте за "Нотр Дам".

Поставянето на последния букет беше посрещнато с аплодисменти от работниците. С този етап завършва сглобяването на "гората" на "Нотр Дам" - рамките на сводовете на нефа и хора, възстановени според средновековния дизайн.

Зрелищният пожар, който избухна през 2019 г. в този шедьовър на готическото изкуство, и падането на шпила на живо по новинарските канали и в социалните мрежи предизвикаха емоции по целия свят. Огромен обаче беше и приливът на солидарност - от цял свят постъпиха дарения на стойност 848 милиона евро, с които се финансира възстановяването на катедралата. 

Източник: Елена Христова, БТА