Тя е за производство и продажба на машини за газирана водa Gaziro

„Малък бранд с голяма мисия!” - определено така можем да опишем младата българска компания за производство и продажба на машини за газирана вода Gaziro, която наскоро отбеляза своя най-голям успех досега - 1 000 000 пластмасови бутилки за еднократна употреба, спестени на българската природа.

От самото си създаване Gaziro има пред себе си една основна цел - да убеди потребителите, че консумацията на напитки с балончета не винаги трябва да е строго обвързана с високи разходи, нездравословен лайфстайл и голям пластмасов отпечатък върху околната среда. И дори напротив! Те успяват да предложат една много по-достъпна, удобна, здравословна и позитивна за природата алтернатива, която се събира в практичен уред с компактен размер и елегантен дизайн. 

Започнала дейността си в началото на 2022 г., за близо две години, компанията вече е достигнала до хиляди български домакинства, насърчавайки ги към изграждане на нови навици, свързани с по-устойчив и обърнат към приготвеното у дома начин на живот. И докато доскоро в България консумацията на любимите газирани напитки беше обвързана със закупуването им в пластмасови опаковки, Gaziro успяха да разчупят това разбиране и да допринесат за откриване на баланса между пълноценната наслада винаги, по всяко време, във всякакви условия, и грижата за природата. Това всъщност е и тяхната основна мисия. Чрез популяризиране на консумацията на домашни газирани напитки, брандът иска да редуцира употребата на еднократни пластмасови бутилки в България.

Борбата с прекомерното използване и изхвърляне на пластмаса е актуална екологична тема от години. Със сигурност всеки е чувал страшните статистики, обвързани със задушаващото пластмасово замърсяване на планетата ни. Близо 79% от произвежданата пластмаса не се рециклира, а се озовава в естествената среда, където разграждането й отнема над 450 години. Всяка минута в околната среда в световен мащаб, пък, биват изхвърляни над 1.2 милиона пластмасови бутилки - число, което показва, че обществото има спешна нужда от сериозна промяна в консуматорските си навици по отношение на пластмасата, тъй като в противен случай рисковете за качеството на живота на планетата ни стават все по-големи. 

И докато напитки като чай, кафе и сок, например, могат да се приготвят бързо и лесно у дома и да се пренасят в стъклени бутилки или термоси и все повече хора у нас следват този метод за справяне с прекомерната употреба на пластмасови бутилки, то по отношение на газираните напитки доскоро алтернативата за домашно приготвяне не беше особено популярна в България. Ето тук идва и ролята на Gaziro. Те се стремят към това да направят създаването на напитки с балончета у дома нещо модерно и предпочитано, като по този начин вярват, че българските домакинства значително ще намалят своя пластмасов отпечатък и ще си гарантират пълноценна наслада, грижейки се за околната среда.

Казвайки “Сбогом!” на изкушенията в пластмасови опаковки от пазарната мрежа и приготвяйки газирани напитки с помощта на Gaziro, едно семейство може да спести на околната среда над 1000 пластмасови бутилки за еднократна употреба годишно  - отпадък, чието редуциране позволява на планетата ни да диша. 

Освен машини, компанията предлага и презаредими цилиндри с въглероден диоксид, тританови бутилки за създаване и съхранение на напитките и здравословни сиропи за разреждане с високо плодово съдържание. Така те предлагат на клиентите си всичко нужно за пълноценно приготвяне на газирани изкушения у дома и се грижат за минимизиране на нуждата от постоянно закупуване на напитки с балончета в пластмасови бутилки от пазарната мрежа. В допълнение, машините на Gaziro работят без електричество, а продуктите им са произведени от безопасни и удобни за рециклиране материали.

Около идеята за грижа за околната среда се заражда и каузата на Gaziro под надслов “#ЗаедноМожемПовече”. Тя е обединена около изграждането на навици за по-осъзната консумация на газирани напитки в България, отхвърляне на пластмасовите бутилки за еднократна употреба от пазарната мрежа и създаване на повече освежаващи изкушения у дома, без пластмасов отпечатък. На началната страница на сайта на бранда (www.gaziro.com) дори е обособен специален брояч, свързан с каузата, който следи броя бутилки, които компанията е спестила на българската природа от създаването си досега. 

Още през месец ноември 2023 година броячът достигна 1 000 000 - число, заложено в екологичната мисия на Gaziro за изминалите 12 месеца. В края на декември броят надмина 1 220 000, с което бранда не само постигнаха годишната си цел, но дори я надвишиха! Това е оптимистичен и вдъхновяващ резултат, голям успех за младия български бранд и малка стъпка към създаването на едно по-добро утре за българската природа. 

Каузата продължава и през 2024 година като от компанията споделят, че амбициозната им цел за следващите 366 дни е достигането на 5 000 000 спестени пластмасови бутилки за еднократна употреба на българската околна среда.

Брандът е и част от класацията на BESTO за  най-добри машини за газирана вода.