Ако не успеят, с решение на ОИК се прекратяват правомощията на този Общински съвет и се отива на избори

Столичният общински съвет се събира утре в нов опит да излъчи председател. Трети месец съветниците не успяват да постигнат консенсус, а срокът изтича на 13 февруари.

След серия отложени заседания, безплодни консултации и словесни престрелки, утре ще бъде седмият опит за намиране на изход от политическата криза. Дали поредната среща ще се окаже последният епизод от сагата – с прогноза на този етап не се ангажират от двете най-големи политически формации в местния парламент. Но неофициално вече се заговори, че са на крачка от постигане на съгласие. За NOVA от БСП заявиха, че ще влязат в заседателната зала.

Интригата в СОС: Докъде стигнаха преговорите за избор на председател

„Надявам се здравият разум да надделее най-накрая. Очаквам и останалите колеги да излязат от „землянките” и да поемат тяхната отговорност пред избирателите и Общинският съвет да заработи”, заяви Иван Таков, председател на БСП-София.

От групата на „Възраждане” не изключват вариант утре да бъде избран председател. Но това според тях ще означава само едно: „Сглобката се сглоби и на местно ниво. Така тези, които уж бранят Паметника на Съветската армия, и тези, които го събориха, ще покажат как ще се прегърнат за безпринципна и непочтена местна сглобка”, заявяват в позиция от „Възраждане”.



От „Синя София” не прогнозират сключването на коалиционно споразумение между първите две политически сили. И все пак има готовност да се излезе от ситуацията:

„Когато си спечелил изборите с по-малко от 50%, тогава трябва да търсиш формула да привлечеш към себе си партньори. Колкото по-трудно е да намериш партньори, толкова повече трябва да дадеш като отстъпки от своя страна”, заявява в позиция Вили Лилков.

Ако и този път разговорите стигнат до задънена улица, започва обратното броене до разпускането на Общинския съвет.

„На 13 ноември общинските съветници положиха клетва. Оттогава тече 3-месечният срок, който изтича на 13 февруари. Така че дотогава, ако не бъде избран председател, законодателят е разписал, че с решение на ОИК се прекратяват правомощията на този Общински съвет и се провеждат нови избори”, обясни Полина Витанова, председател на ОИК-София.

Подобно решение на Общинската избирателна комисия може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд.