Оттам изпратиха отворено писмо във връзка с конфликтите около случая „Даная”

От Асоциацията на университетските болници в България изпратиха отворено писмо във връзка с конфликтите, свързани с болница „Пирогов” около случая „Даная”. В него се посочва, че внимателно следят „поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на обществото чрез противопоставянето на пациенти срещу лекари”.

Случаят „Даная”: Повторната проверка установи нарушение в две лечебни заведения

В своята позиция от Асоциацията твърдят, че е започнала нова медийна кампания срещу най-голямата спешна болница у нас и нейния директор и призовават тя да спре. „Тъжният изход от борбата, която колегите са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, явно е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите”, се обяснява още в писмото. 

Майката на Даная се срещна с представители на МЗ, казусът влиза в Министерския съвет

Според университетските болници е възмутително човешката трагедия да се използва по „очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели”. Призовават още представителите на средствата за масова информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото. „И в най-добрите болници в света, за съжаление, въпреки всички положени усилия, пациенти умират. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни”, заявяват от Асоциацията.

„Пирогов” за случая с Даная: МЗ не ни подкрепи, здравният министър да се оттегли от поста

От Асоциацията на университетските болници в България апелират властта на медиите да се използва за общото благо, а не за уронване на престижа и доброто име на отделни хора, институции или цели съсловия. Настояват да бъде прекратена практиката за тиражиране на тенденциозни материали, като отчитат, че това е в ущърб на пациентите и по този начин се подкопава доверието им към медиците.