Микроорганизмите са първите форми на живот на нашата планета

Изследователи откриха нови части от пъзела на зараждането на първия живот на Земята, съобщи електронното издания "Юрикалърт".

Микроорганизмите са първите форми на живот на нашата планета. Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години чрез геохимични и морфологични следи като химични съединения или структури, които тези организми са оставили след себе си. Въпреки това все още не е ясно кога и къде се е зародил животът на Земята, както и в кой период се е развило разнообразието от видове в тези ранни микробни общности. Доказателствата са оскъдни и често спорни.

НАСА откри планета, подобна на Земята

Сега екип от изследователи, ръководени от университетите в Гьотинген, Германия, и "Линей" в град Векшьо, Швеция, разкриха ключови факти за най-ранните форми на живот.

В скални проби от Южна Африка те установиха доказателства, датиращи отпреди около 3,42 милиарда години за безпрецедентно разнообразен въглероден цикъл, включващ различни микроорганизми. Това изследване показва, че през палеоархайския период в екосистемите вече са съществували сложни микробни общности. Резултатите са публикувани в изданието Precambrian Research.

На тежките екзопланети има висок шанс зa живот

Учените анализират добре запазени частици въглеродна материя - променени останки от живи организми - и съответните скални слоеве от проби от зеления пояс Барбертън - планинска верига в Южна Африка, чиито скали са сред най-старите на повърхността на Земята.

Учените комбинират макро- и микроанализи, за да идентифицират ясно първоначалните биологични следи и да ги разграничат от по-късното замърсяване. Те откриват геохимични "пръстови отпечатъци" на различни микроорганизми, включително и такива, които трябва да са използвали слънчевата светлина за енергия.

"Не очаквахме да попаднем на следи от толкова много микробни метаболитни процеси. Беше като прословутото търсене на игла в купа сено", казва доктор Мануел Райнхард от университета в Гьотинген. 

Специалистите отбелязват, че изследването дава рядък поглед към ранните екосистеми на Земята. "Нашите открития значително подобряват разбирането за древните микробни екосистеми и откриват нови пътища за изследвания в областта на палеобиологията", казват те.

Източник: Теодора Славянова, БТА