Бойко Борисов и премиерът влязоха в задочен спор

След седмици на спокойствие и сговор сред управляващите, „сглобката” пак започна да скърца. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков влязоха в задочен спор заради предстояща визита на министър-председателя в Съединените щати. 

Ротацията и пътуването до САЩ: Задочен диалог между Денков и Борисов в Народното събрание (ОБЗОР)

Словесните престрелки между премиера и лидера на ГЕРБ започнаха още вчера. Днес напрежението по темата отново се повиши, след като министър-председателят отиде в парламента за редовния блицконтрол. За визитата си отвъд океана Денков беше атакуван както от лидера на ГЕРБ, така и от председателя на „Възраждане”. От своя страна премиерът обясни, че пътуването му до Щатите има ясни цели, но не уточни с кого ще се среща и за какво. Не станаха ясни и датите, на които правителствената делегация ще бъде в Америка.

„Разбираме, че по време на тази екскурзия няма никакви уговорени срещи. Ще се похарчат стотици хиляди левове за пътуването на Денков, антуража му, нечии съпруги от депутатския състав - на разходка до Вашингтон. С кого точно ще се срещате”, попита лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Премиерът отговори: „За първи път чувам, че официалното пътуване на един министър-председател на държава в партньорска държава може да се нарече екскурзия. Това очевидно е опит за манипулация, доста евтин между другото. Отчет за това какви са били срещите и разходите ще ви дам, след като мине съответната командировка”.

Борисов: Нищо не е на всяка цена в живота, включително и ротацията

След атаката от опозицията дойде и приятелски огън. Лидерът на ГЕРБ упрекна управляващите, че заминава голяма делегация, която да харчи държавни пари.

„Казах, че има разточителство с летенето на самолети. Министрите, които прочетох, че ще ходят, бяха всичките до един само преди седмица там. И единственото, което предупреждавам колегите, е да не си приписват това, което парламентът е свършил”, настоя Борисов.

И даде пример със себе си: „Аз съм бил толкова пъти в Щатите. Като седят по няколко пъти на камината в Белия дом, тогава ще се мерят с мен. Кацах, виждах се с президента, минаваха церемониите и вечерта си тръгвах, за да не харчим държавни пари”, подчерта той.

„След като Бойко Борисов, като премиер, е пътувал до САЩ, е съвсем естествено и аз, като министър-председател, да пътувам до САЩ. Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва по отношение на съдържанието на разговорите. Спомнете си кога е ставало дума да разпитвате някой кога и къде ще ходи, на какви дати и с кого ще се среща. Това е абсолютно неприемливо от гледна точка на работата на една държава”, смята Денков.

Продължава сблъсъкът между управляващите и президента (ОБЗОР)

В задочния спор се включи и БСП. „Толкова са елементарни и двамата вече, че не знам дали изобщо да го коментирам. Борисов: „Ама защо вие ще пътувате”. Като някакво ревниво девойче. Защо той не е включен и няма да ходи”, посочи председателят на партията Корнелия Нинова.

За NOVA от Министерския съвет обясниха, че посещението на Николай Денков в САЩ е планиран ангажимент, но към момента няма финално решение за датите. От правителствената пресслужба отхвърлиха твърденията, че пътуването на българската делегация ще бъде между 5-и и 9-и февруари.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.