Отпускането на средства за двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през тази година

Във Варна отчитат бейби бум на родените деца инвитро през 2023 г. Бебетата, проплакали благодарение на процедурата в морската ни столица от година насам са 25 момичета и 18 момчета. Статистиката показва, че това е абсолютен рекорд от началото на общинската програма, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.

Мариета Тодорова и нейният съпруг мечтаят да станат родители години наред. Опитват да имат дете от 2017 г., но все не се получава. В крайна сметка се оказва, че мъжът има здравословен проблем. Отчаянието обаче не сломява семейството и те се записват за общинската инвитро програма във Варна.

Бейби бум в Монтана: 726 бебета са родени през 2023 г., над 30% от майките - непълнолетни

„Чудото се случи от третия опит, от последния замразен ембрион и в момента имаме прекрасна дъщеричка, която е на 3 годинки. Най-хубавото нещо на програмата е, че помага на много двойки, които нямат възможност да си позволят инвитро процедури, защото тези манипулации не са никак евтини”, споделя Мариета.

„За миналата година имаме 43 бебета, като превесът е за момичетата. А за периода от 2014-а до момента родените ни бебета са 200, повечето – момчета”, каза Анастасия Георгиева от Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

Изключително рядко събитие: Само за нощ две жени родиха тризнаци в „Майчин дом”

Интересът към програмата става все по-голям. През 2023 г. за нея са се записали 143 двойки. Отпускането на средства за семействата с репродуктивни проблеми ще продължи и през тази година.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase