Срещу него е образувано дисциплинарно производство

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Георги Георгиев е отстранен от длъжност, научи NOVA. Срещу него е образувано дисциплинарно производство. Няма ясното дали то е свързано с вчерашната акцията в ГДБОП и ДАНС, при която беше арестуван служител на ГДБОП, по подозрения за шпионаж в полза на Русия.

Задържаният служител може да е получавал информация за всички запитвания, които идват от партньорски служби във връзка с разследвания на руски компании. Това заяви пред NOVA бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Според него това е опасно и може да компрометира разследвания с партньорските на България служби.

Руски шпиони в български служби: Kакви са рисковете за националната ни сигурност

"В някоя от европейските държави се води разследване за заобикаляне на санкциите от руски фирми. Те пускат запитване до всички държави членки: „Знаете ли нещо за еди-кой си – човек, фирма и т.н.?". Въпросът е, че когато получи такава информация, дори в България да няма нищо, този човек знае, че в Нидерландия се разследва фирмата Хикс, което за руснаците е ценна информация", заяви Филип Гунев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase