Коментар на Филип Гунев, Искрен Иванов и Асен Генов

Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП може да е получавал информация за всички запитвания, които идват от партньорски служби във връзка с разследвания на руски компании. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Коментарът му идва след акцията в ГДБОП и ДАНС, при която беше арестуван мъж от Главната дирекция.

„В някоя от европейските държави се води разследване за заобикаляне на санкциите от руски фирми. Те пускат запитване до всички държави членки: „Знаете ли нещо за еди-кой си – човек, фирма и т.н.?". Когато получи такава информация, този човек знае, че в Нидерландия се разследва фирмата "Хикс", което за руснаците е ценна информация”, заяви Гунев.

ДПС иска комисия в НС да проверява дейността на „групата около Нотариуса"

Експертът по национална сигурност Искрен Иванов заяви, че в случая може да се говори за мащабна акция, тъй като става въпрос за класическа форма на шпионаж. „Ясна е мотивацията, която стои зад действията на задържания – тя е свързана с пари”, заяви Иванов.

„Тук се засягат не само интересите на европейските служби, но и на нашите американски партньори. В много отношения това е сериозен пробив в националната сигурност”, каза още Иванов. Според него сред изтеклата информация има и такава за технологиите, които използва секторът за сигурност.

Журналистът Асен Генов заяви, че не изключва в шпионажа срещу България да има стройна система от връзки. „За мен важният въпрос е тази новина да не свърши с настоящия новинарски цикъл – 2-3 дни се говори и после се забравя”, заяви Генов. Той призова да се обърне внимание на самия процес – да се знае какви са последиците и дали само финансовият стимул стои зад действията на задържания. „Много често това е по идеологически причини”, смята Генов. Според него е проблем, че други служби ни казват да си свършим работата.

Хронология на „шпионажа в полза на Русия” в България

Искрен Иванов призова да не се отправят обвинения към службите, че не работят професионално. „Самият факт, че те са реагирали толкова бързо на сигнал на партньорска служба, означава, че са работили доста професионално и последователно за това тази акция да бъде извършена във възможно най-кратки срокове”, заяви Иванов. И допълни, че реформата в службите за сигурност е неизбежна.

Филип Гунев акцентира, че нито един от арестуваните по подозрения за шпионаж досега не е осъден. „За много голяма част от тях няма и повдигнати обвинения”, допълни Гунев. Той даде пример с разследвания в Италия и САЩ, където има присъди от 30-40 години затвор при доказана вина.

Асен Генов определи като ключово да има бързо и ефективно правосъдие. „Това е гаранция и за успешна съдебна реформа. На запад виновните се споменават поне с инициалите, а ние и това не правим”, заяви журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.