Те настояват и Висшият съдебен съвет да състави комисия

От изключителна важност е да се разкрие истината за убийството на Мартин Божанов и да се разследват обективно и задълбочено всички твърдения за неговата свързаност със съдии, прокурори и адвокати в мрежа за влияние по дела и изнудване. Също и за изпълняване на поръчки от политици и високопоставени представители на съдебната власт за рушене. Това обявиха обявиха в позиция на сайта си от Съюза на съдиите в България.

Според съсловната организация, „за пореден път виждаме, че реакциите на институциите след убийството на Мартин Божанов са „постмортем“ – извънсъдебно обявяване на едно лице за престъпник, след като приживе сигналите за негови незаконни посегателства върху независимостта на съда са оставени без последствия“.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи комисия за дейността на групата на Нотариуса

Считаме, че създаването на парламентарна комисия за разкриване на кръговете на влияние в съдебната система ще допринесе за обществения контрол върху дейността на прокуратурата, пишат още от Съюза на съдиите.  

Те настояват и Висшият съдебен съвет, който е призван да защитава независимостта на съдебната власт, да състави комисия, каквато е била създавана при някои от най-съществените скандали, свързани с предходни брутални форми на уронване на авторитета на съда. Така ще може да проследи хода на разследването за отправените заплахи срещу съдии, както и да изясни причините да се изисква дързост от прокурорите за образуване на подобно досъдебно производство.

Съдийската колегия към ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Николай Стайков

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase