"Има недостиг на инженерно-техническите специалисти на пазара на труда", подчерта председателят на АИКБ

Какъв е отговорът на бизнеса на предложението на МС да отпаднат таксите за обучение на студенти във висшите ни училища. Темата в предаването „Денят на живо” по NOVA News коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

"Проблемът е, че няма достатъчно ученици, завършили средно образование, които да станат студенти. И в момента всички места, разкрити във ВУЗ-овете, не могат да бъдат запълени. Проблемът не е в таксата, а в ниската раждаемост и във факта, че в момента, за жалост, не всички ученици завършват средно образование", посочи Велев. 

Според него в страната вече има превишение на свободните места в първи курс в държавните университети. "Ако прибавим към него и частните учебни заведения, както и фактът, че около 10% от завършилите гимназия заминават в чужбина, за да продължат образованието си - се получава голяма диспропорция. Тоест има два пъти повече места във ВУЗ-овете, отколкото са завършващите гимназия", подчерта той. 

Кабинетът предлага таксите за обучение на студенти и докторанти да отпаднат

По думите му, "който иска да стане студент, той става такъв". "Но остават и незапълени места в университетите. Освен това таксите представляват много малка част от издръжката и разходите за обучение. Мотивът е, че таксите са причина младите хора да занимават да учат в чужбина. Но те там имат дори по-високи разходи, кето не ги спира да излязат навън", категоричен е той. 

Велев изтъкна, че влиянеи оказва и изборът на специалност от самите студенти. "Много малко от завършилите специалности като "Икономика", "Социология", "Администрация и управление" - се реализират на пазара на труда. И в същото време имаме остър недостиг на инженерно-технически кадри, където степента на реализация е много по-висока. Безработицата сред тези, които завършват хуманитарни профили, за разлика от тези, които завършват технически, природоматематически и технически специалности - е много по-голяма", подчерта той.

Той беше категоричен, че трябва да се помисли "не просто зa безплатно обучение, а и зa  допълнителнa стипендия за дефицитни специалности и професии". "За такива с недостиг на пазара на труда. За инженерно-техническите специалности. В преработващата промишленост, в строителството, в IT сектора има огромен недостиг на специалисти. И това не е от скоро. Там и възнагражденията са много по-добри, отколкото получават тези, които завършват обществени науки и хуманитарния сектор", каза Велев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.