Слагат таван на наказателната лихва за лоши заеми, събирачите няма да ходят по домовете и работните места

Нов проектозакон спира тормоза над длъжниците. Предвижда се да има таван на наказателната лихва за лоши заеми, както и събирачите да нямат право да ходят по домовете и работните места на хората. При нарушение ще се пристъпва към отнемане на лиценз. Темата коментират адвокатът и доктор по право Деян Драгиев и кредитният консултант Иво Димитров в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Драгиев посочи, че това, което е обект на обществено обсъждане, засяга лицата, обслужващи кредити и тези, които купуват кредити. „Целта на този закон е транспониране в българското законодателство на директива на Европейския съюз“, каза юристът. Той обясни, че според текста в новия закон от „събирача на вземания“ се изисква да може „да извършва дейността си по етичен начин“. Юристът допълни, че този критерий е субективен и отново ще се стига до КЗП и до БНБ, които ще трябва да преценят, при жалби от страна на кредитополучатели, дали поведението на съответното лице, обслужващо кредита, е етично или не.

Експерти прогнозират затягане на кредитирането

Димитров каза, че законът урежда вторичния пазар на лоши кредити. „Всички ефекти върху длъжниците са доста фриволни. Етичният кодекс е много хубаво нещо, но не означава нищо”, е мнението му. Експертът поясни, че мотивите в проекта за закона са разрешаването на проблема с високите нива на необслужвани кредити и тяхното бъдещо натрупване. Той изрази надежда да се разпишат конкретни права и задължения по това как колекторските фирми ще могат да действат, за да се управлява процесът по събирането на кредитите с цел да не се допускат порочни практики.

„Банката няма нищо общо с този закон. Интересното е, че има опит за вменяване задължение на банката, преди да продаде кредита, да предложи преструктуриране. В тази връзка се предвижда промяна в Закона за потребителските и ипотечните кредити, което е странно и показва неразбиране как работи системата“, обясни консултантът.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase