Седмици преди атентата двамата нападатели са пътували до окръг Кайсери в Централна Турция

Турските власти са идентифицирали и задържали мъжа, поръчал нападението в католическата църква „Санта Мария” в Истанбул на 28 януари. Това съобщи турският телевизионен канал „А Хабер”, позовавайки се на източници от Дирекцията за сигурността в Истанбул. 

Атаката беше извършена по време на църковна служба. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, който загина.

Нападателите успяха да избягат след нападението, a по-късно турската полиция арестува общо 25 души, заподозрени във връзка със стрелбата.

Самоличността на поръчителя е била установена, след като специалистите от Дирекция „Киберпрестъпност“ през телефона на един от задържаните са осъществили достъп до кореспонденцията му.

До 3000 години затвор може да получи извършителката на атентата в Истанбул от ноември

Според „А Хабер” мъжът, който дал заповедта за нападението, се казва Адам Хамирзиев. Той е бил арестуван веднага след установяване на самоличността му. 

Турските власти отбелязват, че три седмици преди атентата, двамата нападатели са пътували до окръг Кайсери в Централна Турция с превозно средство, докарано в страната през ноември 2023 г. от Полша. Човекът, докарал превозното средство, напуснал Турция два дни преди нападението. 

Посочва се също, че двамата нападатели са участвали в среща на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в Кайсери, по време на която са били обсъдени подробностите за планирания терористичен акт.    

През 2013 г. Турция беше една от първите държави, които включиха „Ислямска държава” в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Наз Хасан-Кълъч