Коментар на конституционалистите доц. Наталия Киселова и доц. Борислав Цеков

"Възможно е да има отлагане на ротацията, докато ГЕРБ е склонна да консумира власт, без да носи отговорност". Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Доц. Борислав Цеков заяви, че е изцяло политически въпрос дали правителството ще подаде оставка на 6-и или на 26 март, например. „Те ще пристъпят към подобна стъпка, когато навлязат в напреднала фаза на политическите договорености за преформатиране на кабинета”, заяви Цеков.

По думите му ГЕРБ е в силната позиция, тъй като и според социологията техните резултати са по-стабилни.

Доц. Киселова каза още, че при евентуална оставка на правителството има три важни аспекта, които бяха променени в Конституцията - фактът, че ще продължи да има заседания на Народното събрание, ограничените опции за избор на служебен премиер, както и дали кандидатът за министър-председател няма да влезе в колизия със законодателството. „Тоест може ли едно лице, което заема друга публична длъжност, да бъде и служебен министър-председател”, заяви Киселова.

Според доц. Цеков е добре да има законодателни промени, които да доизяснят статуса на висше длъжностно лице в период, в който то е назначено по конституционен ред за служебен министър-председател.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase