През септември 2022 г. в района стана тежка катастрофа с жертва

Кръгово кръстовище в Шумен стана хит в социалните мрежи. За часове новата маркировка на бул. „Симеон Велики” натрупа хиляди гледания, както и коментари. 

„Основният проблем, както се видя много добре на клипа, е прякото преминаване през кръстовището. То не се възприема като кръгово и газейки маркировките, се създават предпоставки за катастрофи”, заяви арх. Николай Симеонов, зам.-кмет на Шумен.

Жена загина при катастрофа с 18-годишен шофьор в Шумен (СНИМКИ)

През септември 2022 г. 18-годишен младеж прелетя с над 100 км/ч през кръговото и отне живота на младо момиче. След този инцидент от Европейския център за транспортни политики излязоха с позиция, че кръстовището не е регламентирано и не е съобразено със законовите изисквания.

Младежът първоначално получи ефективна присъда, но тя бе променена в условна от Апелативния съд във Варна. В мотивите бе акцентирано и на представен доклад на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Според него кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в Шумен не е проектирано и изградено съгласно нормативните изисквания, не осигурява безопасно и безпроблемно преминаване и създава допълнителни конфликтни точки.

КАТАСТРОФА С ТРИ ЖЕРТВИ: Близки на загинал в Шумен твърдят, че се укриват доказателства по делото

„Може и да не остане кръгово кръстовище. Очаква се институциите и комисиите да вземат окончателно решение за кръстовището през април-май, а изграждането ще е през август-септември. Поради това е необходимо да не седим със скръстени ръце, а да предприемем един временен вариант за безопасно преминаване”, поясни Христо Христов, кмет на Шумен.

И така се стига до полагането на линиите, които раздвижиха духовете в социалните мрежи.
Дни по-късно централният кръг вече е разширен в овална форма, а пластмасови ограничители принуждават шофьорите да изписват дъга при преминаване през кръстовището. От двете страни на кръстовището са поставени и гумени препятствия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase