Депутатите включиха точката като първа в дневния ред на заседанието в сряда

След напрежението около сблъсъците с мигранти в София днес депутатите поискаха вътрешният министър и директорът на Агенцията за бежанците да бъдат изслушани в пленарната зала. От изявлението на Калин Стоянов стана ясно, че няма засилен миграционен натиск. От началото на годината са предотвратени 5200 опита за незаконно проникване, като за същия период на миналата година те са над 15 000. 260 души са заловени във вътрешността на страната спрямо над 15 000 за същия период на миналата година.  

МВР обеща повече полицаи в центъра на София (ОБЗОР)

С остър тон към властта от БСП и „Възраждане” изразиха притеснения, че държавата буксува за спирането на мигрантския поток.

„Вие вършите ли си работата? Кога ще се успокои тази обстановка?”, попита депутатът от БСП Иван Иванов.

„Крайно време е да си признаем, че държавата не може да се справи с огромния поток от мигранти”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

Силовият министър отговори и успокои:

„Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на потока. Задържанията във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260. За същия период на миналата година те са 1260”, потвърди Калин Стоянов.

Синдикати: Искането МВР да охранява центровете за мигранти може да отнеме години

Статистиката му обаче не се хареса на Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите обвини министъра в лъжа и данни от доклад на МВР.

„Това е писмено черно на бяло и гласи - 396. Съшият министър преди малко каза 260. Вие си правете изводите и дали изобщо да вярвате оттук нататък на всичко, което този човек изнася”, каза Нинова.

„Сега се убедих, че вие не правите разлика между задържания във вътрешността на страната, на вход и на изход”, смята Стоянов.

„Г-н министър, ще ви помоля да не споменавате повече името на г-жа Нинова, защото ще стане „искрено и лично” между вас”, призова председателят на парламента Росен Желязков.

Вътрешният министър: Засилваме полицейското присъствие в центъра и някои райони на София

От ПП-ДБ атакуваха опозицията.

„Нали това искате скъпи наши микрофони на кремълската пропаганда. Криза с мигранти престъпници няма. Има манипулации в медийното пространство и злоупотреба със страховете на хората с цел сензация”, заяви депутатът Искрен Митов.

Партньорите в управление поискаха конкретика за случващото се на браздата.

„Това, което се случва на границата, се отразява в града. Ако имаме точните данни за това, което се случва на границата и какво прави МВР по тази тема, ще знаем какво трябва да прави и агенцията”, коментира Маноил Манов от ГЕРБ-СДС.

От партията на Слави Трифонов настояха за данни за върнатите бежанци от Австрия. От ДПС запазиха мълчание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase