ГЕРБ-СДС и ДПС изчислиха колко още служители трябват за охрана на границата

МВР на крак заради напрежението в центъра на столицата, а политици предприемат извънредни мерки. ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха в Народното събрание спешни промени в два закона. Идеята е да се увеличи щатът на „Гранична полиция” за охраната на бежанските центрове и граничната бразда. Предвижда се да бъдат назначени нови 1264 души за охрана на границата. По информация на NOVA други 266 служители ще охраняват бежанските центрове. За сравнение, в момента щатните служители на „Гранична полиция” са общо 7000. На този фон, във Вътрешното министерство беше свикана извънредна среща.

Съвместни патрули от „Общинска полиция” и „Жандармерия” ще гарантират сигурността в центъра на София. За това се договориха силовият министър Калин Стоянов, кметът на столицата Васил Терзиев и представители на ресторантьорския бранш. Засилено полицейско присъствие ще има и на местата, където обикновено се събират повече мигранти, както и по-големи групи младежи, туристи или чужденци. Целта е недопускане на нови сблъсъци между бежанци и хора от български произход. От ресторантьорския бранш, който поиска срещата, приветстват идеята. В противен случай според тях може да се стигне до сформиране на незаконни групи за лов на мигранти.

ГЕРБ и ДПС предлагат увеличаване на щата на "Гранична полиция"

По-малко от седмица, след като български младежи пострадаха при сбиване с техни връстници от арабски произход в центъра на София, а два дни по-късно студенти с пакистански корени бяха нападнати с цел грабеж на бул. "Витоша", от ГЕРБ-СДС и ДПС изчислиха, че на МВР са нужни още близо 1300 служители. Колко ще струва това така и не стана ясно. От силовото ведомство уверяват, че има няколко варианта откъде ще бъдат осигурени парите.

Докато депутатите гласуват, макар и в спешен порядък, законодателните промени, от МВР и Столичната община ще засилят полицейското присъствие в центъра на София. За това настояха ресторантьорите, след като за по-малко от седмица имаше два случая на сбиване в столичния център.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че браншът иска сигурност за служителите и туристите. „Разбрахме, че тази случка на бул. „Витоша“ е битов инцидент и не трябва да се заиграваме с етническата карта, защото живеем в мир в България“, добави той. По думите му има и мигранти, и българи, които са агресивни, но не трябва да се слагат всички мигранти под един знаменател.

Вътрешният министър: Засилваме полицейското присъствие в центъра и някои райони на София

Според столичния кмет Васил Терзиев София е оазис и една от най-сигурните столици в Европа. 10 месеца обаче близо 4000 камери за видеонаблюдение в града не са били поддържани, стана ясно от думите на градоначалника. 400 пък изобщо не са работили. 

В четвъртък на извънредно заседание Столичният общински съвет ще обсъди сигурността в София. Призивът на председателя на СОС Цветомир Петров е въпросът да не се използва за политически цели.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase