Това каза премиерът на страната Улф Кристершон

„Швеция се прибра у дома. В дома на сътрудничеството по отношение на сигурността и демокрацията“. Това каза премиерът на Швеция Улф Кристершон, докато тяхното знаме се издигаше в централата на Алианса в Брюксел, предава Voice of America.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства 32-ия член на Алианса. „Присъединяването на Швеция отново показва, че вратата на НАТО остава отворена. Никой не може да я затвори. Всеки народ има право да избере пътя си. И всички избираме пътя на свободата и демокрацията. Смелите хора на Украйна се борят за тези ценности сега, докато говорим“, каза Столтенберг.

Издигнаха шведския флаг пред централата на НАТО в Брюксел

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май 2022 г. три месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Финландия се присъедини през април 2023 г., но Турция и Унгария забавиха ратифицирането на кандидатурата на Швеция. Анкара обвини Швеция, че укрива кюрдски сепаратисти, които смята за терористи. Приемането на нов антитерористичен закон в Швеция убеди Турция да одобри присъединяването. Будапеща се противопостави на критиките на Швеция за отстъплението на демокрацията в Унгария. Ново двустранно споразумение за отбрана миналия месец преодоля тези различия. След два века военен неутралитет членството в НАТО бележи значителна промяна за Швеция и нейния народ, предава VOA.

„Преди няколко години наистина бях против присъединяването на Швеция към НАТО, защото подкрепям тази политика на неутралитет, която следваме. Но сега вярвам, че е наистина важно,  ние трябваше да заемем позиция“, обясни премиерът на страната Улф Кристершон. „Мисля, че сега се чувствам много по-безопасно, отколкото преди, когато бяхме извън организацията и се чувствахме малко сами“, допълни той.

Швеция предостави ценни военни възможности на НАТО, включително ново поколение подводници, планирани за пускане във вода до 2028 г. за защита на уязвимата инфраструктура на морското дъно.

„След като всички скандинавски страни сега са членове на НАТО, а също и балтийските държави, това позволява реално холистично планиране на отбраната на Северна Европа и района на Балтийско море. Швеция е особено квалифицирана да оперира в Балтийско море, което е много специален регион. Това е като плитки води, в които не можете да видите толкова добре“, обясни генералният секретар на Алианса.

Шведските сили вече тренират със съюзници от НАТО в най-големите военни учения на Алианса след Студената война, според Voice of America.

Руският президент Владимир Путин заяви, че възнамерява да засили военното присъствие на страната му по западните ѝ граници, за да неутрализира, по думите му, заплахите, свързани със следващото разширяване на НАТО.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: Vesti.bg, Voice of America