Какво предвиждат поправките в трудовото законодателство

Не се очаква замразяване на минималната работна заплата. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Спекулации, че минималното възнаграждение ще бъде застопорено, се появиха след изтеклата информация, че Социалното министерство предлага минималната заплата да се фиксира 50% от средната за страната.

В поправките в трудовото законодателство, които са все още в проектен етап, минималното възнаграждение е предвидено да се изчислява като 50% от средната работна заплата за страната, но без това число да се индексира спрямо инфлацията. Тъй като законът все още не е готов, не става ясно дали става въпрос за средна основна, или за средна брутна заплата. По думите на социалния министър средната заплата няма да бъде единственият критерии.

Димитър Манолов: Не виждам резон в предложението минималната заплата да не се вдига при ниска инфлация

„Да не се залага само на размера на минималната работна заплата, какъвто е механизмът сега, а да се вземат предвид други критерии, които могат да доведат до увеличение”, призова Шалапатова. Тези критерии могат да бъдат производителност на труда, икономически растеж, БВП, квалификация на работещите и допълнително материално стимулиране.

Според работодателите обаче във формулата има съществени пропуски. „Минималната работна заплата е основна заплата - 933 лева. Това е без добавките. Ние вадим 50% от средната брутна, за да изчислим основната заплата. Но те са несъвместими”, твърди експертът към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров.

Според Шалапатова формулата за изчисляване на минималното възнаграждение е едва в проектен етап и все още се обсъжда в работна група със синдикати и работодатели. Като министър, тя нямало да наложи на социалните партньори закон, с който те не са съгласни.

Синдикатите смятат, че ако се приеме този механизъм за изчисляване на минималната заплата, това ще доведе до нейното замразяване. Формулата с 50-те процента пък работила само за някои региони в България. „Регион като Стара Загора е с една от най-високите средни работни заплати за страната. В същото време там има най-много работещи бедни. Парадоксално, но факт”, посочи президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

От Брюксел до София: Каква е разликата в цените и какво може да си купим с минималната заплата

Социалният министър обаче подчерта, че именно синдикатите и работодателите ще са тези, които ще помогнат за изглаждане на несъвършенствата в законопроекта, и няма да бъдат подминати. „Да се съблюдава както нивото на минималната оценка на труда на хората, така и производителността. При всички случаи политиката е за увеличаване на МРЗ и да има по-малко работещи бедни”, допълни Шалапатова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase