Образователният министър е разпоредил проверка по случая

Ученици снимаха как събличат и унижават 14-годишно момче със специални образователни потребности. Посегателството се случва на входа на гимназия в Мъглиж. Докато единият от неговите съученици унижава момчето, другият снима клипа. Впоследствие видеото е качено в социалните мрежи.

„Да се подиграеш по този начин със свой връстник и да постъпиш така с него - за мен ти си и психически, и физически насилник”, каза кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

Група тийнейджъри преби жестоко жена в София

Случката се разиграва на 5 март. Два дни по-късно е уведомен директорът на училището.  „Пореден инцидент, уронващ престижа и достойнството на едно от нашите деца. Това отразява девалвацията на ценности и на гражданското общество в нашата страна“, допълни Гавазов.


За да се изясняват всички обстоятелства, е свикан Координационния съвет за противодействие на училищния тормоз. По думите на кмета обаче родителите на едно от децата, заснели клипа, не оказали съдействие.

„Ако родителите са дезертирали от своите задължения като такива, нямат интерес и капка срам, не знам за какъв морал и за какви принципи можем да говорим”, каза още кметът.

Разследват побой и тормоз над ученичка от младежи във Варна

По случая е разпоредена проверка от Министерството на образованието. От ведомството заявиха за NOVA, че експерти ще проверят как в училището противодействат на тормоза и насилието и дали в конкретния случай са предприети адекватни действия от учителите и директора.

Според психолога Христо Монов е нужно институциите да са по-активни в подобни ситуации. „Държавната агенция за закрила най-накрая да влезе във функциите си и да прави политики за деца, а не да прави само контрол”, настоя специалистът.

По думите му ролята на родителите е най-важна за възпитанието на децата и изграждането им като личности. „На едно дете трябва да му помогнем и да му покажем, че когато е направило нещо лошо, има много време пред него, за да прави добрини”, каза Монов.

На потърпевшия тийнейджър ще бъде оказа психологическа помощ.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase